Bij binnenkomst gingen de families tegenover elkaar zitten. Na een aantal zinnen over en weer gingen de vrouwen bij elkaar zitten op de banken om over 'vrouwendingen' te praten. De mannen gingen aan de eettafel zitten om volgens Hindoeïstische traditie te bezien of de horoscopen van de neef en het meisje bij elkaar zouden passen. De sfeer was vriendschappelijk en informeel. Ik zat naast het meisje en na een tijdje had ik de moed verzameld om haar vol medelijden te vragen wat ze er zelf van vond om uitgehuwelijkt te worden. Haar antwoord was: "It's fine. I haven't found a man yet, and I would like to get married soon. I think my parents will be able to find a good man for me. I will respect him and make the best of our lives together."

Net zoals bij deze uithuwelijking verwonderde ik me regelmatig over het doen en laten van de Hindoeïstische mensen om me heen toen ik op mijn tweeëntwintigste een half jaar in het Indiase Ahmedabad architectuur studeerde. Gefascineerd en verwonderd probeerde ik hun beweegredenen te begrijpen en ik begon me te verdiepen in het Hindoeïsme.

Zonder deze religie te willen verheerlijken en mijn ogen te sluiten voor zijn minder rooskleurige invullingen, geloof ik dat er veel interessante ideeën uit het Hindoeïsme juist in de postmoderne Westerse maatschappij van waarde kunnen zijn om ons leven een zekere diepgang en sturing te geven. Yoga en meditatie zijn hier voorbeelden van die al zeer bekend zijn maar met de schilderijen in deze collectie wil ik andere boeiende ideeën onder de aandacht brengen.

Interpreteren van Indiase ideeën en uitleggen met mijn eigen vocabulaire van concepten is een tour de magie omdat mijn structuur van denken, in meer of mindere mate bewust, beïnvloed is door Westerse filosofie en Christelijke traditie in mijn Nederlandse opvoeding; als een vis die wil proberen te begrijpen hoe je moet vliegen.

Met deze collectie probeer ik een tipje op te lichten van De Sluier van India en zo hier en daar een glimp op te vangen van de Indiase geest, van de wijsheid die na drieduizend jaar nog steeds springlevend is.